Enkelt vörtbröd

03:00

Det här är ett enkelt vörtbröd ur min mammas receptsamling. Så länge jag kan minnas har det funnits med på julbordet. Precis som med "Lussekusarna" är det min uppgift att bevara och föra vidare.

Plocka fram följande till 2 limpor.

1/2 flaska Porter
1 flaska Julmust
75 g margarin
50 g jäst
1/2 msk soja
1/2 dl mörk sirap
1 msk pomerans
1/2 tsk mald nejlika
1/2 msk mald ingefära
1 dl russin
1 kg rågsikt

När limporna är klara har du gjort allt det här:

  • Värmt porter och julmust tillsammans med margarinet till 37 grader
  • smulat ner jästen i degbunken och rört ut den med degspadet
  • tillsatt soja, sirap, kryddor och russin
  • arbetat in mjölet till en smidig deg.
Under tiden degen jäste en kvart så satte du kanske på en panna kaffe och diskade av lite.
När kvarten gått så delade du upp degen i två delar och lade dom i varsin form.
Du fick nu hela 30 minuter på dig att ta en fika och njuta av lugnet en stund innan limporna skulle in i ugnen.

När limporna stått ungefär 40 minuter i ugnen, eller när innertempen på limporna var 96 grader, så var du klar. Det enda som återstod var att pensla limporna med vatten när du tog ut dom ur ugnen.


You Might Also Like

0 kommentarer

Vi finns på Facebook!

Flickr Images