Tar nya tag, fräsch surdeg

Det har varit tyst här på bloggen. Senast bakade vi cupcakes sen har det inte blivit så mycket mer. Det märktes på de stackars surdegarna som stått i kylskåpet. En surdeg lever länge även om man missar att fräscha upp den, men uppenbarligen inte hur länge som helst.

I dag satte jag en ny. Om fyra dagar är den bakbar. Det ser jag framemot, köpebröd är inte samma sak som att få sitt eget. Dessutom är jag riktigt sugen att baka lite ur den nya boken jag fick i julklapp. Innan dess funderar jag på att prova de där färdiga varianterna som går att köpa. Borde rimligtvis vara ungefär samma sak!




Så nu tar vi nya tag och bakar in våren, eller hur?!

Regnbågscupcakes

Dottern fick både spritsar och bakböcker i julklapp. Hon blev mer än glad och nu bakas det cupcakes för fulla muggar här på Ringvägen. På nyårsafton bjöd hon på mortotsmuffins med färskosttopping till efterrätt. Mycket uppskattat!

I går var hon baksugen igen och hade hittat ett recept på Regnbågscupcake från Lola´s cupcake. En riktigt färggrann och fin bakbok. Lätta recept som en 12 åring utan problem kan använda sig av!

























En muffins med smak av vanilj med chokladknappar i. Smeten blir rätt fast efter deras recept och lätt att fylla formarna med. Dock blir inte muffinsen så kompakt utan saftig.























Toppingen bestod av smör, florsocker och vaniljsocker. Blev lite 80-talskänsla i köket i går. Pastellfrosseri.

Cupcaken då? Själva muffinsen var god men toppingen alldeles för söt för oss alla tre. Färskosttopping smakar mer och blir inte så söt, så nästa gång färgar vi den i stället! Men vacker var de små cupcaksen alltid!

Julklapp




Till Ringvägen följer denna underbart vackra och trevliga bok! Jag har Martins två tidigare böcker och har bakat flitigt ur dem. Lärt mig mycket och vågat mig på att experimentera!

Tror inte jag blir besviken. Det ser lovande ut. Pizzor, surdegsbröd och bullar. Enkelt förklarat och fina bilder. Precis som det ska. Nu ska det bakas efter helgerna. Ni hänger väl med?

Passar på att önska er en
God jul och gott nytt (bak)år!

Vörtbröd

jul
Jag gillar vörtbröd men tycker att de som går att köpa i affärn är lite tråkiga.
Till saken hör att min mamma bakar ett helt makalöst vörtbröd som får allt annat jag provat att blekna. Nu hade jag ju kunna ta hennes recept, men var är utmaningen i det?
Nä, här ska hittas ett eget recept, helst egenkomponerat men jag måste ju börja nånstans för att lära mig så jag plockade fram Jan Hedh's bok "Bröd" och hittade ett vörtbrödsrecept.
Hans bröd är generellt otroligt goda, tyvärr gör han sjukt krångliga recept men det får man väl leva med. Så hur smakade vörtbrödet då?
Jodå.
Värt allt pyssel och krångel, SUPERGOTT!

Får man inte tag i flytande vört så kan man koka ner 500 g svagdricka till 100 g.

Vörtbröd från Jan Hedh (halv sats)

Skållning:
100 g svagdricka
50 g fint rågmjöl

Koka upp svagdrickan och häll över mjölet.
Rör till en slät smet med degkrok i ca 30 min.

Raskdeg:
50 g svagdricka
40 g jäst
50 g fint rågmjöl

Tillsätt svagdrickan till skållningen och blanda väl.
Tillsätt jäst och mjöl och kör i degblandaren i 10 minuter.
Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Lägg russinen i rikligt med kallt vatten i 30 miuter.
Låt russinen rinna av i en sil

Bortgörning:
70 g svagdricka
130 g mörk sirap
100 g flytande vört
3 g malen pomerans
1 g malen kryddnejlika
2 g malen ingefära
1,5 g malen kardemumma
50 g fint rågmjöl
500 g vetemjöl special
20 g smör
10 g salt

80 g russin
smör till pensling

Värm sirap, svagdricka, vört och  kryddor till 35°.
Häll det över raskdegen och tillsätt mjöl, smör och salt.
Knåda på låg hastighet i 12 minuter. Öka hastigheten och kör
i 5 minuter till tills degen blir riktigt elastisk.

Strö lite vetemjöl över russinen och arbeta in dom i degen.

Lägg degen i oljad plastlåda i 45 minuter. Stöt samman degen efter halva tiden.

Läg upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla till två bullar, täck
med bakduk och låt vila i 10 minuter. Gör två avlånga bröd på en
plåt och spraya bröden med vatten. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Spraya vatten på bröden två gånger under tiden så blir det ingen skorpa
och brödet spricker inte under bakningen.
Sätt ugnen på 250° och sätt in en baksten.

Sätt in bröden i ugnen och spraya vatten i ugnen.
Sänk värmen till 200° efter 5 minuter.
Öppna luckan och släpp ut lite fukt efter 10 minuter, gör detta ett par gånger under bakningen.
Ta ut bröden när dom är 98°.
Pensla bröden med skirat smör och låt svalna på galler.

Njut med julskinka och god senap. Fram till jul går det bra med prästost!




Lakritspulver

Det finns mycket intressanta saker i bakhyllorna, saker som i allafall jag är obekant med. Hittade laktitspulver på Ica Maxi, lakrits är gott och borde ju vara rätt användbart till mycket. Pannacotta var det första som dök upp i mitt huvud. Kan också tänka mig att det kan vara användbart i cupcakes, både i smet och frosting.

Fick lite andra tips, som tex lakritskola, tillsätta pulvret i vispgrädde till kladdkakan. Eller just i kladdkakan.

Spännande liten burk som står i bakskåpet allstå!



Så jag bollar över till er, har ni några bra tips? Hur mycket av pulvret använder ni? 

Med äpple och rostade valnötter.

I bland sprutar brödideérna. Vad går att kombinera? Funkar det med färsk frukt?

För ett par helger sedan funderade jag på att baka ett bröd med äppelbitar, till skillnad mot brödet som Hasse bakade där han använt rivet äpple och äppeljuice. Nötter ville jag ha i, rosade hasselnötter och en grund på rågsurdeg.

Vid första bakomgången, på söndagskvällen insåg jag att det lilla grova rågmjölet jag hade hemma inte skulle räcka till att mata upp en exta stor surdeg. Friskade i stället upp min vetesurdeg. Några hasselnötter hade vi inte hemma men däremot valnötter efter saschertårtsbaket. Ett Ingrid-Marieäpple hade vi fått med oss från Rättvik. För att få lite mer tuggmostånd och mättnad i brödet tänkt jag tillsätta lite fint rågmjöl. Grunden kommer i från kvällsbrödet.

Så det fick helt enkelt bli ett ljust bröd på vetesurdeg, rosade valnötter och en härligt rött äpple! Blev det bra? Om! Nästa gång jag bakar det så ska jag tillsätta lite mer valnötter i brödet. Fördelen med detta brödet är man inte sätter en grund över natten utan gör det hela på morgonen och har bröd till kvällen!

















Prova ni med, ett bra sätt att göra av med lite äpplen.

1 bröd
190 nymatad vetesurdeg.
250 g ljummet vatten
50 g fint rågmjöl
400 g vetemjöl special
1 tsk salt
1 normalt stort skalat äpple i bitar (gärna svenskt, mer smak)
1 näve hela valnötter som rostats lätt i torr stekpanna
1 tsk salt

Blanda allt utom salt, frukt och nötter i degblandarens bunke. Kör på låg fart i ca 4 min. (Dubbla tiden om du inte kör med maskin). Tillsätt saltet och kör 4 minuter på halvfart. Tillsätt äpple och nötter och kör på medelfart i ytterligare 2-4 minuter. Du kan behöva hjälpa till att blanda frukt och nötter. Det tar ett tag innan det går i degen.

Jäsning i rumstemperatur: Låt degen vila en halvtimme. Vik sedan den en gång, vila 30 min, upprepa till sammanlagt 3 vikningar. Låt sedan degen jäsa upp en timme till. Sedan följ nedan efter stycket om kalljäsning.

Kalljäsning i kyl: Olja in en plastlåda och lägg ned degen i den. Låt den vila framme en till och en och en halv timme. Vik degen där den ligger i lådan och ställ sedan in i kylen över dagen. Ta ut ur kylen, vik degen ytterligare en gång och låt stå framme en timme i lådan.

Mjöla en jäskorg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och vik i hop den till ett paket, och runddriv dden lite försiktigt innan du lägger ned den i jäskorgen med skarven nedåt. Låt jäsa ytterligare en timme eller tills det fjärdrar tillbaka lite lätt när du trycker på degen. Samtidigt sätter du på ugnen på 250 grader, stoppar in en plåt eller baksten.

Skjusta in brödet (utan jäskorg) spreja vatten i ugnen och låt stå 15 minuter innan du öppnar luckan och vädrar. Sänk sedan värmen till 200 grader och låt brödet stå tills det är 96 grader.


Det blir lite lilaaktigt invändning, ingen fara, det beror på valnötterna. För att förhindra det ska nötterna inte blandas så länge. Jag tycker inte att det spelar så stor roll faktiskt!

Ciabatta

Ciabatta på vetesurdeg. Ett lågdraget projekt men väl värt all väntan! Degen sköter sig själv i stort sett hela tiden.  Jag har gjort bröden från recept av Martin. Ett tips är att minska andelen salt som i receptet är hela 25 g. Jag använde 15 g vilket räckte gott och väl.

Första kvällen sätter man grunden av vetesurdeg, vetemjöl och lite rågmjöl.  Det bli en fastare deg som man knådar till en liten boll. Den får jäsa i bakmaskinens bunke i ca 20 timmar tills den har växt till sig rejält. Sedan blandar man grunden mjöl, vatten och salt. Mer än så behövs inte.  Degen körs en stund i maskin och får sedan en första vila i oljad plastlåda. Medan degen ligger i lådan i en timme viker man den tre gånger med 20 minunters mellanrum. När detta är klart vilar degen till sig i lådan under natten.

På morgonen välter man ut degen på mjölat bord och delar i två. Drar försiktigt ut den för att inte skada alla stora härliga bubblor. Delar varje del i 8 bitar och låter jäsa 20 min. Grädda till fin färg!


De blir lite ojämna i formen men det är bara charmigt, allt ska inte vara perfekt, inte ciabattor i allafall!
Njut med en god ost och skinka, det smakar himmelskt!


Vi finns på Facebook!

Flickr Images