Honungsbröd

Det har bakats igen här på Ringvägen. När veckorna är fulla av jobb och träning är det svårt att hinna baka bröd. Helgerna blir därför bra bakardagar och läge att fylla upp frysen.

I dag blev det honungsbröd ur Martin Johanssons bok, Surdegsbröd. Jag fick modifiera lite.  Hade inget rågsikt hemma och ganska dåligt med vetemjöl special. Dock fanns det en skvätt manitoba och 5kg vanligt vetemjöl, så inga bekymmer där inte! Och rågsikt är ju i grunden runda slängar 40% fint rågmjöl och 60% vetemjöl. Siktade vete och rågmjöl och det blev bra!

Brödet innehåller 60g honung, vilket ger en fin sötma utan att det blir för mycket. Vidare rågsikt, vetemjöl special och fint rågmjöl och 100g surdegsgrund. Receptet återfinns i hans bok.
Det får jäsa i bunke och sedan i jäskorgar. Ett bröd som jag låter bli att snitta. Det spricker upp fint när man lägger det skarven nedåt i brödkorgarna.

Ett bröd som smakar ljuvligt med en skiva ost!

Morotsfrallor och grahamsbröd

Äntligen har surdegarna bubblat till sig och levererar! Det har kliat i mina bakfingrar och saknaden efter nybakat bröd på helgerna har varit stor. Hembakat överhuvudtaget, för att äta köpebröd är svårt när man skämt bort sig (och familjen) med att ha en frys full av bröd.

I söndags gjorde jag i ordning morotsfrallorna för jäsning i kylen under natten. På lördagsmorgonen satte vi på ugnen samtidigt som frallorna togs ur kylen. Lagom til frukostgröten är klar är även brödet det. Lite jobb för riktigt goda bröd! Har ni inte provat att göra dem ägna en stund nästa helg! Recpetet finns här.


Jag fick ju som bekant en ny bakbok i julklapp och provade att baka grahamslimpor häromveckan, på köpt surdeg. Blev ett fiasko. I dag gjorde jag om det, på min egen surdeg och fiaskot byttes mot succe´! 


Ett enkelt bröd, vetemjöl, grahamsmjöl, vatten, rågsur och salt, bakat i två formar. En fint vardagsbröd med lite grovhet! Det gillar vi här på Ringvägen.

Frukostfrallor på gång!

Jag provade ju köpt surdegsgrund i förra veckan. Inget jag direkt rekommenderar för bra bröd. Men kul att testa.



Bättre med äkta hemgjord vara! I kväll sätter jag morotsfrallor till lördagsgrukosten, enkelt och smidigt. Mer kommer i morrn med andra ord!

Tar nya tag, fräsch surdeg

Det har varit tyst här på bloggen. Senast bakade vi cupcakes sen har det inte blivit så mycket mer. Det märktes på de stackars surdegarna som stått i kylskåpet. En surdeg lever länge även om man missar att fräscha upp den, men uppenbarligen inte hur länge som helst.

I dag satte jag en ny. Om fyra dagar är den bakbar. Det ser jag framemot, köpebröd är inte samma sak som att få sitt eget. Dessutom är jag riktigt sugen att baka lite ur den nya boken jag fick i julklapp. Innan dess funderar jag på att prova de där färdiga varianterna som går att köpa. Borde rimligtvis vara ungefär samma sak!




Så nu tar vi nya tag och bakar in våren, eller hur?!

Regnbågscupcakes

Dottern fick både spritsar och bakböcker i julklapp. Hon blev mer än glad och nu bakas det cupcakes för fulla muggar här på Ringvägen. På nyårsafton bjöd hon på mortotsmuffins med färskosttopping till efterrätt. Mycket uppskattat!

I går var hon baksugen igen och hade hittat ett recept på Regnbågscupcake från Lola´s cupcake. En riktigt färggrann och fin bakbok. Lätta recept som en 12 åring utan problem kan använda sig av!

























En muffins med smak av vanilj med chokladknappar i. Smeten blir rätt fast efter deras recept och lätt att fylla formarna med. Dock blir inte muffinsen så kompakt utan saftig.























Toppingen bestod av smör, florsocker och vaniljsocker. Blev lite 80-talskänsla i köket i går. Pastellfrosseri.

Cupcaken då? Själva muffinsen var god men toppingen alldeles för söt för oss alla tre. Färskosttopping smakar mer och blir inte så söt, så nästa gång färgar vi den i stället! Men vacker var de små cupcaksen alltid!

Julklapp




Till Ringvägen följer denna underbart vackra och trevliga bok! Jag har Martins två tidigare böcker och har bakat flitigt ur dem. Lärt mig mycket och vågat mig på att experimentera!

Tror inte jag blir besviken. Det ser lovande ut. Pizzor, surdegsbröd och bullar. Enkelt förklarat och fina bilder. Precis som det ska. Nu ska det bakas efter helgerna. Ni hänger väl med?

Passar på att önska er en
God jul och gott nytt (bak)år!

Vörtbröd

jul
Jag gillar vörtbröd men tycker att de som går att köpa i affärn är lite tråkiga.
Till saken hör att min mamma bakar ett helt makalöst vörtbröd som får allt annat jag provat att blekna. Nu hade jag ju kunna ta hennes recept, men var är utmaningen i det?
Nä, här ska hittas ett eget recept, helst egenkomponerat men jag måste ju börja nånstans för att lära mig så jag plockade fram Jan Hedh's bok "Bröd" och hittade ett vörtbrödsrecept.
Hans bröd är generellt otroligt goda, tyvärr gör han sjukt krångliga recept men det får man väl leva med. Så hur smakade vörtbrödet då?
Jodå.
Värt allt pyssel och krångel, SUPERGOTT!

Får man inte tag i flytande vört så kan man koka ner 500 g svagdricka till 100 g.

Vörtbröd från Jan Hedh (halv sats)

Skållning:
100 g svagdricka
50 g fint rågmjöl

Koka upp svagdrickan och häll över mjölet.
Rör till en slät smet med degkrok i ca 30 min.

Raskdeg:
50 g svagdricka
40 g jäst
50 g fint rågmjöl

Tillsätt svagdrickan till skållningen och blanda väl.
Tillsätt jäst och mjöl och kör i degblandaren i 10 minuter.
Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Lägg russinen i rikligt med kallt vatten i 30 miuter.
Låt russinen rinna av i en sil

Bortgörning:
70 g svagdricka
130 g mörk sirap
100 g flytande vört
3 g malen pomerans
1 g malen kryddnejlika
2 g malen ingefära
1,5 g malen kardemumma
50 g fint rågmjöl
500 g vetemjöl special
20 g smör
10 g salt

80 g russin
smör till pensling

Värm sirap, svagdricka, vört och  kryddor till 35°.
Häll det över raskdegen och tillsätt mjöl, smör och salt.
Knåda på låg hastighet i 12 minuter. Öka hastigheten och kör
i 5 minuter till tills degen blir riktigt elastisk.

Strö lite vetemjöl över russinen och arbeta in dom i degen.

Lägg degen i oljad plastlåda i 45 minuter. Stöt samman degen efter halva tiden.

Läg upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla till två bullar, täck
med bakduk och låt vila i 10 minuter. Gör två avlånga bröd på en
plåt och spraya bröden med vatten. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Spraya vatten på bröden två gånger under tiden så blir det ingen skorpa
och brödet spricker inte under bakningen.
Sätt ugnen på 250° och sätt in en baksten.

Sätt in bröden i ugnen och spraya vatten i ugnen.
Sänk värmen till 200° efter 5 minuter.
Öppna luckan och släpp ut lite fukt efter 10 minuter, gör detta ett par gånger under bakningen.
Ta ut bröden när dom är 98°.
Pensla bröden med skirat smör och låt svalna på galler.

Njut med julskinka och god senap. Fram till jul går det bra med prästost!




Vi finns på Facebook!

Flickr Images